Arbetsmarknad- och ekonomiskpolitisk talesperson – Rebecka Fallenkvist – [email protected]
Svensk arbetsmarknad har länge präglats av ett samarbete med goda förhållanden mellan arbetsgivare och arbetstagare, goda villkor för företagande och arbete, samt lågt utanförskap. Så är dock inte längre fallet. Idag präglas arbetsmarknaden av ett större utanförskap, speciellt bland unga och utrikesfödda. Ungsvenskarnas arbetsmarknads- och näringspolitik syftar till att både skapa trygghet och välstånd för landets arbetstagare och till att skapa rätt förutsättningar för tillväxt och utveckling för företagen. Då fyra av fem jobb skapas i små och medelstora finner Ungsvenskarna det rimligt att våra åtgärder riktar sig just mot dessa.
Vi verkar för en företagsvänlig, jämställd och lättillgänglig arbetsmarknadspolitik. Ingen diskriminering eller ”positiv särbehandling” ska finnas på den svenska arbetsmarknaden. En arbetstagare ska varken påverkas negativt eller positivt baserat på kön, etnicitet, religion, ålder eller sexualitet.
Lärlingsjobb
Arbetslösheten idag, särskilt bland unga, är omfattande. En stor del av detta beror på den överteoretisering som skett av gymnasieskolans olika program. Vi vill, för att motverka dagens situation, införa lärlingsjobb på bred front. Lärlingsjobben skulle möjliggöra för en arbetsgivare att anställa en lärling till 75 % procent av ingångslönen och en provanställningsperiod på 12 månader. Lärlingsjobb är en storsatsning för att bryta ungdomsarbetslösheten och bryta utanförskapet för unga.
Ordentliga satsningar på våra småföretag
Småföretagen står idag för fyra av fem nya jobbtillfällen, trots att det är dyrt att anställa och tar tid att komma igång med verksamheten. Vi anser att detta är ett område som det bör satsas mer på och verkar därför för att avskaffa den allmänna löneavgiften, samt att överge sjuklöneansvaret, för företag med upp till tre anställda. Denna reform skulle göra det billigare för mindre företag att anställa och tillsammans med starta eget-bidrag för yrkesverksamma skulle det leda till goda förutsättningar för nya arbetstillfällen.
Satsningar på förbättrad arbetsmiljö
Vi ser idag ett Sverige där både ungdomar och vuxna går in i väggen och sjukskrivs i allt större utbredning. Detta är ett stort problem både för individen som drabbas av sjukdom och utslitning, men även för samhället som går miste om skatteintäkter samtidigt som olika bidrag och stöd behöver finansieras. För att förbättra denna rådande situation vill vi se ett arbetsmiljöbidrag som delas ut till de arbetsplatser som aktivt verkar för en säker och långsiktig arbetsmiljö för sina anställda.