Utrikespolitisk talesperson – Sebastian Platen – [email protected]
Ungsvenskarna är ett ungdomsförbund som vilar på en socialkonservativ ideologi med en nationalistisk grundsyn, något som avspeglas väl i vår utrikespolitik. Ungsvenskarna ser nationalismen som universell i den bemärkelsen att vi tillerkänner alla nationer i världen samma grundläggande fri och rättigheter som vi kräver för vår egen nation. Vi menar att den svenska utrikespolitikens främsta syfte är att värna svenska intressen, därutöver ska den vara inriktad på att värna och utveckla demokratin och de mänskliga fri- och rättigheterna i världen.
Världen står idag inför flera utmaningar, däribland ökad terrorism, väpnade konflikter och internationellt organiserad brottslighet. För att lösa globala problem krävs globala plattformar, vilket internationellt samarbete innebär. Internationellt samarbete är också viktigt för att hitta gemensamma plattformar för att försvara demokrati samt mänskliga fri- och rättigheter. Med detta sagt vill vi åter förtydliga att samarbeten aldrig får rubba Sveriges självbestämmande och suveränitet.
Ett fördjupat nordiskt samarbete
Vi betraktar oss i fallande ordning som en del av en nordisk, en europeisk och en västerländsk stat. I linje med detta vill vi särskilt arbeta för att stärka den nordiska identiteten samt bredda och fördjupa det nordiska samarbetet. Norden är den elfte största ekonomin i världen, och det bör givetvis utnyttjas. Vi menar att ett utvecklat mellanstatligt samarbete på turism-, försvars- och handelsområdet hade gynnat samtliga nordiska länder. Ungsvenskarna delar nordiska ministerrådets mål, att göra Norden till världens mest integrerade region.
Stöd åt Israel
Få stater, om någon, har under åren varit ärende för sådan diskriminering och förtryck som Israel. Som Mellanösterns enda demokrati kan man tycka att stödet från Väst borde vara unisont, men icke. Ständiga provokationer och attacker från Palestina och andra stater i närområdet tär på Israel varpå det minsta vi kan göra är att ge dem vårt stöd. Det gör vi enklast genom utökade samarbeten inom bland annat teknologi och säkerhet, avskaffade bidrag till Palestina och erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad genom att bland annat flytta vår ambassad dit.
Bistånd där det gör bäst nytta
Svenskt bistånd har allt för länge handlat om kvantitet före kvalitet. Ungsvenskarna menar att det nu är dags för en ordentlig reformering inom biståndsområdet, där pengarna omfördelas från statliga institutioner världen över till organisationer som på riktigt gör skillnad i såväl krisområden som utvecklingsländer. Vi vill ha ett tydligt fokus på fattigdomsbekämpning och där barnens bästa står i centrum. I takt med denna omläggning måste även biståndet att minska. Det är svårmotiverat att Sveriges biståndsram motsvarar 1% av vårt BNI (43,8 miljarder kronor 2020) samtidigt som svensk välfärd går på knäna och brottsligheten växer sig starkare.